Undvik stress och utbrändhet i arbetet

Undvik stress och utbrändhet i arbetet

Stress på jobbet är tyvärr mer eller mindre oundvikligt. Oftast kan vi hantera stressen under kortare perioder, men ibland utsätts vi för långvarig stress bestående av deadlines, övertid och affärsresor.

Med några små förändringar i vardagen blir det lättare att hantera både den dagliga och extraordinära stressen och svåra stressreaktioner som utbrändhet och kronisk trötthet kan förebyggas.

Sömnen spelar en nyckelroll i stresshanteringen

Ibland är det lättare sagt än gjort, men det är oerhört viktigt att sova tillräckligt länge och framförallt att ha hög sömnkvalitet.

Vid sömnbrist ökar mängden kortisol i kroppen, vilket gör att kroppen går på högvarv och får svårt att stressa av. Om sömnbristen kombineras med ett stressigt arbete säger det sig självt att resultatet inte blir bra. Sömnbrist och stress har en förmåga att trigga igång en ond cirkel där sömnbristen förvärrar stressen, och stressen i sin tur orsakar sömnsvårigheter.

Tips och råd för bättre sömn

Det finns tre viktiga men enkla förändringar du kan göra för att underlätta nattsömnen: rätt temperatur i sovrummet, tillräckligt mörkt och en bra säng.

De flesta människor sover bäst när det är något svalt i rummet, så satsa gärna på en temperatur omkring 18 grader och undvik alltför varma täcken och filtar.

Speciellt under sommaren blir det lätt ljust flera timmar innan väckarklockan tjuter. En del personer är extra känsliga för detta och vaknar därför alldeles för tidigt och har svårt att somna om. Även om du inte vaknar av solljuset kan det påverka produktionen av sömnhormonet melatonin som bildas i hjärnan. För att underlätta sömnen kan du därför använda dig av mörkläggningsgardiner som effektivt stänger ute solljus och låter dig sova ostört natten igenom.

En bra säng är A och O för en god natts sömn. Det är viktigt att ha en säng som inte är för mjuk eller hård utan som anpassar sig efter kroppsvikt och längd. Extra skönt blir det med en kontinentalsäng som förutom att vara oerhört bekväm att sova i också brukar vara lite högre. Det gör att du kommer längre upp från golvet och eventuellt damm som samlas där, vilket förbättrar sömnen för känsliga personer med astma eller allergier.

Avslappningsövningar ger mindfulness

När det är många bollar i luften blir det svårt att fokusera på en sak åt gången. Resultatet blir att vi får svårt att uträtta någonting alls eftersom tankarna flyger omkring. Då kan avslappningsövningar vara räddaren i nöden.

Det finns dussintals övningar att välja mellan beroende på din personlighet, tid och intressen. Några lämpliga avslappningsövningar är till exempel:

  • Yoga
  • Meditation
  • Qi Gong
  • Tai Chi

Dessa är alla lågintensiva och ställer inga krav på styrka eller kondition. Däremot får du fokusera på att bara vara och att låta en tanke åt gången komma fram. På så vis undviker du trafikstockning i hjärnan och kan utnyttja din tid mer effektivt, vilket i sin tur minskar stressnivån.