Presidentval i Frankrike 2017

Presidentval i Frankrike 2017

Det ryktas om att Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy kommer att ställa upp i presidentvalet 2017 och kampen om makten verkar stå mellan Sarkozy och Le Pen.

Nicolas Sarkozy var president mellan 2007 och 2012, men förlorade i det förra presidentvalet mot Frankrikes nuvarande socialistiske president Hollande. Sarkozy har sedan dess varit ordförande i sitt parti, Republikanerna.

Under sin presidenttid blev Sarkozy hårt kritiserad för en pensionsreform som betyder att pensionsåldern skulle höjas från 60 till 62 år. Denna reformen avbröts dock i samband att han förlorade presidentvalet 2012.

Det är dock inte en självklarhet att det blir Sarkozy som kommer att företräda Republikanerna i presidentvalet 2017. Primärvalet kommer att hållas i november och det finns då ett tiotal kandidater på listan. Det finns flera mätningar som visar att den tidigare politikern Alain Juppé har stort stöd.

Inför valrörelsen har Sarkozy antytt hur viktigt det är att till exempel försvara den nationella identiteten och stärka statens auktoritet. Han betonar tydligt frågor som man förknippar med Marine Le Pen och Nationella frontens framgångar och han vill mycket tydligt vinna väljare från dem.

Det är så klart för tidigt att säkert säga vilka två kandidater som ställs mot varandra, men det finns många som tror att det kommer att bli Le Pen och Sarkozy.