Hur resultatet av det amerikanska valet kommer till att påverka Sverige

Hur resultatet av det amerikanska valet kommer till att påverka Sverige

Donald Trump som USA: s nästa president har chockat många, och förra veckan var det många människor över hela världen som vaknade upp och undrade vad som kan hända härnäst, inte minst i Sverige. Med detta i åtanke, har vi listat två av de viktigaste sakerna som gäller i och med Trump och Sverige. Men om vi tar onlinebutiker, till exempel onlinebutiker för lamellgardiner, kan vi anser att de inte kommer att påverkas eftersom befolkningen rör sig mer mot online-fältet.

 Oron över den globala handeln

Robert Bergqvist är chefsekonom på svenska bankjätten SEB. Han har berättat att Sveriges största oro för Trump ur en ekonomisk synvinkel är hur hans nästa drag kan påverka globaliseringen och handel.

”Vi i Sverige är mycket beroende av den internationella miljön. Ungefär 50 procent av vår ekonomi har en anslutning till den. Så om den nya Trump administrationen inför några åtgärder för att bromsa den globala ekonomiska tillväxten och bromsar globaliseringen, är detta direkt negativt för Sverige ”, sade han.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker från en av Sveriges andra bankjättar Nordea enades:

”De ekonomiska utsikterna är mer osäkra för Sverige nu efter detta, men det är mer om på medellång sikt. Vi är mycket beroende av utrikeshandeln, och om det blir en verklighet som han backar bort från handelsavtal med Amerika eller Sydostasien och är mycket aggressiva mot Kina sedan världshandeln säkert avtar, eller åtminstone har en lägre tillväxt, vilket skulle kunna slå mot svensk export och den svenska ekonomin. ”

 Mer bekymmer om Ryssland

Göteborgs universitet professor i statsvetenskap Ulf Bjereld tror att Trumps relation med Ryssland kan vara ett problem för Sverige.

”Hur kommer Donald Trump hantera USA: s relationer med Ryssland? Kommer USA prioriterar en mer isolationistisk amerikansk utrikespolitik, och därmed öppna upp för ökad ryska inflytandet i Östersjöområdet? ”Skrev han i ett e-postmeddelande nyligen.

SEB: s Bergqvist noterade att USA-ryska relationerna också kan få ekonomiska konsekvenser för Sverige.

”Idag finns det i Europa en hel del fokus på utvecklingen i Ryssland och den geopolitiska stabiliteten i regionen. Så om vi kan förvänta oss några nya relationer mellan USA och Ryssland som skulle kunna öka geopolitiska spänningar i Europa, och eventuella nya steg från Trump som föreslår vi kommer att ha mer geopolitiska osäkerheten, som skulle kunna få politiska konsekvenser för Sverige, och därmed ekonomisk konsekvenser.”

Ian Manners är en statsvetare som specialiserat sig på EU global politik som bor i Sverige och gjorde sin magisterexamen på amerikanska studier. Han är mindre säker på att Trumps relation med Ryssland kommer att bli ett problem för Sverige.

”Från ett utrikespolitiskt perspektiv är Sveriges position mer utmanande på grund av den uppenbara närhet mellan Trump och Putin, men jag tror att det är ytligt och det löser efter den första dåliga förhållandet mellan dem uppstår”, förklarade han nyligen till media på nätet.

”Även om det är säkert så att Trump blir mer isolationistisk än Clinton skulle ha varit och som kan få konsekvenser för Sverige, förmodligen den mest betydelsefulla området är inte svensk-ryska relationer, det är utan tvekan miljön och dess frågor.”