Det ska du veta innan du hyr en

Det ska du veta innan du hyr en

Privatuthyrning av bilar har ökat med 153% under de senaste tre åren eftersom det ger splitternya möjligheter till att få en större, fetare och ännu billigare bil. Faktum är att var femte bil i Sverige är uthyrd privat och därför blir det naturligt att fler och fler är nyfikna på det blomstrande konceptet. Om du funderar på att hyra en bil har vi här de viktigaste sakerna som du ska veta om innan du tar det slutliga beslutet.

Vad är privat uthyrning – hur går det till?

Den första frågan som är viktig att svara på är vad koceptet av privat uthyrning handlar om i grunden.
Att hyra eller “leasa” en bil innebär att man hyrbilen och får användningsrätten under den avtalade leasingperioden eller uthyrningsperioden. I allmänhet betalar du därför ett utbetalningsbelopp och en månadsavgift som varierar beroende på kostnaden för hyrbilen.
En leasingperiod är vanligtvis ca. 3 år och när utgångsdatumet har överskridits lämnar du helt enkelt tillbaka din hyrbil och då kan du välja en ny bil som du vill hyra.

Hyr en större bil

När du hyr en bil sparar du mycket jämfört med hur mycket du kostar om du köpte en helt ny bil. För att nämna några av dessa fördelar är avgiften vanligen lägre än om man köper en bil. Du sparar också på reparationskostnaderna och du känner till den månatliga förmånen under hela uthyrningsperioden. Dessa ekonomiska fördelar gör det faktiskt billigare att köra i de större bilarna från eftertraktade bilmärken.
För många är en snygg och stor bil en viktig del av deras “image” och välmående, och då är privat leasing väldigt fördelaktigt.
Med en hyrbil hittar du plats i ekonomin för andra lyxiga vanor som t.ex. att uppgradera din garderob med helt nya kläder eller vårda kroppen med vitaminer till håret och kroppen.

Kontraktsbaserat

När du hyr en bil är du helt bunden av det kontraktet du undertecknar i början av leasingperioden. Till exempel måste du ange hur många kilometer du kommer att köra, och det kan vara svårt att bestämma exakt då planer hela tiden förändras.
Att vara kontraktsbaserad på det här sättet betyder också att du inte har möjlighet att förhandla om priset på bilen. Det är fast och kan inte ruckas på.

När ska du hyra och när ska du köpa?

Den stora frågan som de flesta vill ha svar på är vad som bäst att betala för; att hyra en bil eller köpa en bil. Den här frågan är svår att svara på eftersom det beror väldigt mycket på din specifika situation. Det finns dock några riktlinjer som du kan basera din slutsats på.

Du ska köpa en bil om:

– Du kör mer än 15 000 km om året.
– Du har planer på att ha samma bil i mer än 3 år.
– Du förväntar att ha några år framöver med många olika förändringar.

Du ska hyra en bil om:

– Du kör mindre än 15 000 km om året.
– Du bara vill ha bilen i ett par år.
– Ditt liv är stabilt med få förändringar

Förhoppningsvis gav denna artikel dig en bättre inblick i skillnaden mellan privat uthyrning eller “leasing” och direkt inköp av en bil. Vi hoppas därför att du känner dig mer beredd att ta ett slutgiltigt beslut om ditt framtida bilförvärv. Om du bestämmer att privat leasing inte är för dig och du hellre vill investera i din egen bil rekommenderar vi att du förvärvar några fjädrar som gör din bil bekvämare, mer strömlinjeformad och betydligt bättre för din bränsleekonomi. Läs mer information om detta på Billiga-Coilovers.