Den svenska succén så som Ikea, Spotify & andra svenska bolag

Den svenska succén så som Ikea, Spotify & andra svenska bolag

Idag är det många svenska storföretag som gjort ett avtryck i världen. Man kan fråga sig vad som är hemligheten bakom denna succe?


Om man tittar på landet Sverige är det en litet land med enbart 9 miljoner invånare. Tittar man närmre på statistiken visar det att vi är ett av de länder som har producerat flest av de stora internationella företag per capita. För att nämna några så har vi Volvo, Ericsson, Astra Zeneca, Ikea och på senare tid världsledande Spotify. Om man ska ta sig en liten titt på de olika företagen och hur strukturen ser ut kan man börja med att se den demokratiska ledarstil som är präglad av det flesta storbolag. Vi ser även en hög tillit till medarbetare där beslutsfattande är en kärnprincip där många får vara med och tycka till. Det verkar alltså som att svenskar jobbar mer i en grupp där stenhårda hierarkier är exkluderade och gammaldags. Svenskar respekterar sina kollegor och vill bli lyssnade på. En annan del av den positiva spiralen är ofta den tydliga vision som genomsyrar de svenska storbolagen. Detta är så klart viktigt för att man ska ha möjlighet att göra de framsteg som vi har sett exempel på.
Jämför man med USA där det mer handlar om individen ser svenska bolag det viktigare att jobba i grupp. Vad som ses som andra starka egenskaper hos storföretagen är bra kommunikation, att alla vågar och kan prata med varandra.

Det finns idag ett begrepp som kallas ”Unicorns” och här är Sverige inte ett undantag utan har blivit lite känt för att ha flera ”Unicorns” innanför gränserna. Det är alltså startup-företag som ska vara värderade till 1 miljard dollar eller uppåt. Här platser företag som Izettle, Klarna och Spotify in.

Svenska bolag har alltså bra grundprinciper att stå på. Men det har också varit utmaningar om man frågar några av de stora bolagen, Ikea som ett exempel. Enligt anställda på bolaget har Kinesiska medarbetare kritiserat bolaget och ledarskapet för att det inte finns tydliga strukturer i hur man ska leda gruppen., långa beslutsvägar och att detta leder till ineffektivt arbete.

Men i slutändan kan vi ändå konstatera att det är i en fri och öppen arbetsmiljö kombinerat med talangfulla människor och en viss gruppdynamik som gjort det möjligt för alla dessa storbolag att bygga denna framgång som vi ser idag.

Om man tittar på det olika branscherna och vilka företag som figurerar vart, kan vi ta en titt nedan;

Lust Bird – erbjuda högkvalitativa produkter, som kännetecknas av mångfald.

King – Ett spelapp bolag som är värderat till miljarder. En av flera svenska spelutvecklare.

H&M, Tiger of Sweden, Filippa K – Detta är stora klädföretag som gjort braksucce på den internationella marknaden.

Går vi tillbaka lite i tiden hittar vi de mer ”anrika” företagen som funnits med länge; Ericsson, som har sysslat en del med mobiltelefoni, bygger även master och annan elektronikutrustning. Sandvik och Atlas Copco är marknadsledande inom gruvindustrin och omsätter miljarder tillsammans.

Detta är en liten sammanfattning av den svenska bolags succé vi ser idag.