Bättre arbetsmiljö gör dig till en bättre entreprenör

Bättre arbetsmiljö gör dig till en bättre entreprenör

Ju bättre vi mår på arbetet, desto produktivare blir vi. Om arbetsmiljön är dålig leder det alltså till sämre arbetsförmåga och på sikt sämre företagande och lägre inkomster. Att snabbt kunna identifiera och åtgärda dålig miljö på jobbet är därmed av största vikt om du alltid vill kunna göra ditt yttersta.

Det finns otroligt många sätt arbetsmiljön kan vara dålig på. I den här artikeln tar vi reda på vilka problem som är vanligast och hur du enklast åtgärdar dem.

Håll koll på luftkvaliteten

Ett av de allra största problem vi stöter på i jobbmiljön är dåligt luft. Det vanligaste är att luften är alltför torr vilket kan orsaka andningssvårigheter och förvärra eventuella allergier.

Du märker att luften är torr om du ofta upplever torr och flagnande hud, kliande eksem, torra slemhinnor och oförklarlig huvudvärk. Besvären kan alltså vara riktigt jobbiga men lösningen är riktigt enkel – installera en luftfuktare.

Beroende på hur torr din luft är finns det olika alternativ att välja mellan.

Vid små besvär där luften bara är lite för torr kan det räcka att placera ut gröna växter i rummet. Dessa avger ständigt lite fukt och gör luften friskare att andas – och de är verkligen en fröjd för ögat, vilket också hjälper med arbetsförmåga och avslappning.

Större besvär kan kräva att du köper en luftfuktare. Många moderna varianter läser själva av luftfuktigheten och aktiveras bara när den ligger under en viss procentsats. Du behöver alltså inte själv mäta eller aktivera någonting.

Låt inte oljud störa

Det är självklart lättare att arbeta om du har tyst runtomkring. Störande ljud förstör lätt koncentrationsförmågan och kan leda till såväl stress som ångest på längre sikt.

För att minska ljudnivån och kunna arbeta normalt är det av största vikt att du ljudisolerar ditt kontor i så stor mån som möjligt. Ett sätt att göra detta på är att installera nya fönster eftersom de moderna varianterna är bättre isolerade än äldre fönster.

Om du inte vill eller har möjlighet att skaffa nya fönster kan du tillfälligt minska ljudnivån genom att täta dina gamla. Det gör du till exempel med flytande silikon eller tätningslister som håller både oljud och dålig luft ute.

Lägg gärna ut ljuddämpande mattor på golvet. Du kan till exempel satsa på gummimattor som inte bara är ljudisolerande utan också verkar avlastande för dina leder och fötter. Som en bonus slipper du alltså värk när du står och går mycket.

Även läget är viktigt

Det finns en hel del som du inte själv kan åtgärda på arbetsplatsen. En av dessa saker är arbetsplatsens läge. Mycket trafik eller annat buller kan verka störande och det finns gränser för hur mycket dina nya fönster och golv kan stänga ute.

Om du upplever stora problem med kontorets läge kan det vara dags att söka efter nya domäner. På internet finns det sidor där du kan bläddra bland alla lediga kontorslokaler i en viss stad eller landskap.

Till exempel kan du hyra kontor i Göteborg och sortera efter månadshyra och stadsdel. Just Göteborg är en het och trendig stad bland företagare eftersom det är nära till kontinenten och fullt med affärs- och shoppingmöjligheter.

Som du ser finns det en hel del sätt du kan åtgärda din dåliga arbetsmiljö på. Genom att följa dessa tips behöver du aldrig mer lida av torra ögon och spänningshuvudvärk på jobbet – och som en bonus kommer du att öka din produktivitet rejält.