Ikea öppnar varuhus i Indien

Ikea öppnar varuhus i Indien

Svensk möbelhands jätten IKEA öppnar sin första butik i Indien i Hyderabad under den andra halvan av 2017 samtidigt som de letar för fullt efter fler platser i Delhi, Mumbai och Bangalore.

Från New Delhi till IKEA

Företaget, som fick regeringens godkännande 2013 för sitt förslag att öppna butiker under 100 procent FDI, planerar att öppna 25 butiker tills 2025 i nio indiska städer.

Som IKEA är känt för billiga möbler, om du behöver till exempel en sista minuten lån för att handla vissa möbler från IKEA kan du göra det på Fairlån.

”Vi kommer att öppna vår första butik i Hyderabad under andra halvan av 2017. Grävandet för byggnaden av vår första butik i Indien startade denna vecka,” berättar IKEAs Asia Pacific Retail VD Mikael Palmquist.

Den första butiken

IKEA: s första butik i Hyderabad kommer att bli 4 hektar massiv i sin storlek och kommer att omfatta alla funktioner som ett global IKEA varuhus har, inklusive restaurang och lekrum och utvecklingsområden.

I juli förra året hade bolaget meddelat förvärv av 13 tunnland mark nära IT navet i Hyderabad, hitech staden nummer ett.

Ett stort tryck på den indiska marknaden, sade Palmquist att IKEA räknar sina butiker i landet att vara bland ”de mest besökta butikerna i världen” och därmed har företaget förberett för det genom att planera större restauranger och mer kapacitet för att anpassa sig till butiker med högt besöksantal.

Utarbetat med IKEA: s expansionsplaner i Indien, sade han: ”Efter Hyderabad, i den första fasen av tillväxt, planerar vi att öppna butiker i Delhi, Mumbai och Bangalore Vi söker mark i dessa städer och vi vill öppna mer än en butik på platser där våra butiker kommer upp. ”

Företaget sade att det kommer att visa upp sina produkter från sin globala portfölj i Indien men bygger samtidigt på smaken och kraven i regioner där butikerna ligger.

IKEA i indiska hus

På svar om expansionstakten i Indien, sade Palmquist att jämfört med Kina där det har funnits i 15 år och öppning med en hastighet av 3 butiker per år sa har IKEA kommit att titta på en mycket snabbare tillväxt.

”I Indien vill jag att vi ska vara där tidigare, inom fem år bör vi ha möjlighet att öppna tre butiker per år för att träffa målet om 25 (butiker),” tillade han.

På frågan om de oroar IKEA med avseende på ”inköps normer” svarar Palmquist: ”Startdatum har ändrats från första investeringen från dagen för butiksöppning.”

I november förra året sökte IKEA stöd från regeringen för att i fem år framöver jobba med obligatoriska 30 procent av ”lokala inköp” från öppnandet av sin första butik i Indien i stället för första investering.

Företaget har sagt att de behöver tid ”för att bygga en hållbar och långsiktig lösning inom ”inköp” för att köpa råvara, hitta lokala entreprenörer och skapa industriella upplägg.

”Om vi skulle öppna vår första butik idag, skulle våra inköp från Indien vara mindre än 5 procent. Det viktiga utmaningarna med inköps normer är tillgången på råvara och identifiera rätt entreprenörer vi kan arbeta med.”

För närvarande gör IKEA inköp för närmare 300 miljoner EURO för den globala verksamheten från Indien.

Palmquist sade att det finns ett behov av harmonisering av lagstiftningen som rör sammansättningen av råvaror i Indien och Europa, så att större export kan ske härifrån.